Måla på tapet - erfarenheter?

16.04.2014 kl. 14:24

Vårt nya hem har tapeter på väggarna. De flesta mönstren är helt okej, bara en zebramönstrad vägg (!) ska definitivt bort. Men vissa av de andra väggytorna är dock slitna och fläckiga (två vuxna och fyra barn i 88 kvadrat, det märks ju nog).

Hur skulle du göra, om du
a) är ensam remppare
b) ska måla iaf en vägg
c) har ca tre dagar på dig att fixa det som behövs fixas?

Skulle du
a) måla fondväggen direkt på tapeten (några år gammal)
b) ta bort fondväggens tapet och måla sen
c) Måla alla väggytor som kräver målning, direkt på tapeten
d) Ta bort alla tapeter som behövs (ca 8 olika väggytor då) och måla sen

Det som jag är orolig över är att ifall jag bara målar fondväggen (i Lilys rum) ser dom andra väggarna i rummet smutsiga ut sen. Men kommer det månne att bli en snöbollseffekt? Så att om jag målar alla väggarna i Lilys rum, kommer de andra rummen att se smutsiga ut..? Argh.

Ursprungligen tänkte jag att jag skiter blanka fan i alla andra väggar utom Den Horribla Zebraväggen. Men tydligen så blir jag alltid smittad av MVIH*-bacillen...

*Måla Väggar I Hast

Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Det finns en risk att tapeten kommer ner om man målar på den, men det beror på hur den sitter fast. man kan också tapetsera på tapet, men risken kvarstår. Se selviää kokeilemalla. Att ta bort tapet är vidrigt och tidskrävande.
Min erfarenhet är att det lönar sig att göra ett helt rum och inte bara en vägg, annars blir man störd på gränsen.
Om du har tre hela dagar, så skulle jag göra såhär: Köp skyddspapper, målfärg, rullare och skaft, penslar, målartejp, kitt och sandpapper, skyddsplast för köket och andra fasta möbler. Fixa barnvakt åt L. ring två kompisar. Gå till lägenheten kl 8 och attakera! Om du skyddar noga och ger bra order hinner ni få det fixat på tre dagar. Bjud på pizza, öl, bra musik och god arbetsmoral så får ni alla rum fixade på nolltid! Om du har köpt allt som behövs och inte hamnar köra av och ann till järnaffären hela tiden så hinner du med mirakel på tre dagar. Dessutom är det ljuvligt att flytta in när det är fräscht och nymålat! Lycka till!
fua16.04.14 kl. 16:09
Jag skulle inte måla direkt på tapeten! Däremot har jag svårt att uttala mig om ifall jag skulle välja alternativ b) eller d) då jag inte vet exakt hur det ser ut. Kanske börja med att riva tapeten på fondväggen och se hur lång tid det tar? Beror mycket på tapeten...
Johanna16.04.14 kl. 16:35
Vi tar bort tapet med tapetklister (bäst är pulver i vatten) som vi rullar med en rulle på hela väggen. Låt muhi in ordentligt och sen är det bara att börja skrapa med skraba. Bara vatten hinner torka innan det sugits in, därför måste det finnas klisterpulver med. Jag säger också tapeten bort och alla väggar. Tänk så fint när det väl är fixat!!
kontors-Pia16.04.14 kl. 16:57
Hmmh. Får fundera hur jag ska göra. Det positiva är att tapeterna är rätt nya, likaså väggarna. Har flått vinyltapet från betongväggar, DET är pissigt. Det enda jag egentligen behöver inhandla är målfärg, annat än maalarinvalkoinen (det har vi loads av).
Östermyran mobilbloggar16.04.14 kl. 17:35
claes O. har också en tapetborttagare som kostar 20 lappen och är enligt min bror det bästa som finns. Dom hade mycket tapet och lite nerver om vi säger det så. Han skulle gifta sig med maskinen misstänker jag. Tapetlkister-tricket som pia ehdottar funkar ifall dom satt upp dem med klister. Har dom förra använt vägglim är ni i sticket...
fua16.04.14 kl. 17:39
Jag pillade litet på en tapetkant, verkar som om dom låssar enkelt. Ish. På tal om clasus manick - tänkte på att skaffa den senast men sen var jag för pihi. Satan det sved sen efteråt, när jag höll på och hyvlade loss tapetbitar i storlek tändsticksask...
Östermyran16.04.14 kl. 18:08
35-årig helsingforsare som bor i finskspråkiga delen av Syd-Österbotten med man och dotter. Tjafsar om ditt och datt, bl.a. barn, hemmet, träning och sockerberoende. Spännande!

Follow on Bloglovin


Du kan mejla mig på ostermyran ät gmail.com.

Bloggar jag läser: