Macarons, del tre

30.01.2014 kl. 21:29

Macarons-sagans tredje och sista del, varsågoda.

Det här var alltså mitt första försök nånsin på de här härligheterna. Jag körde med det här receptet av Kinuskikissa och dubbelkollade från det här receptet. Eftersom jag inte hade ljusröd pastafärg, valde jag att smaksätta/färglägga mina skal med lite kakaopulver. Det blev ca 30 macarons (=60 halvor = två plåtar) av satsen.

Ingredienser:

3 äggvitor
1 nypa salt
3 msk socker

3,5 dl florsocker
150 g mandelmjöl (mantelijauhe)
ca 1 msk kakaopulver

Sen gjorde jag egentligen exakt som Kinuskikissa förklarade. Jag silade inte sockret och mjölet, tycker att konsistensen blev helt okej ändå. Jag tror också att det skulle ha räckt med 125g mandelmjöl.

I recepten står det att man, efter att ha låtit skalen stå i ca 30 minuter, ska grädda dem i 10-15 minuter i 125 - 150 grader. Nåh, här gick det ju inte som i Strömsö för mig då ugnen pajade, men summa summarum så tror jag det svåraste med macarons är att veta hur ugnen fungerar. Mina var alltså i ugnen i 150 grader typ i 30 minuter extra, varav sista 20 minutrarna på lägsta nivån.

Tips: tar du ut dina macarons så att innehållet ännu är rått och fastnar på plåten, släng in dom igen, på lägsta nivån. Jag gjorde det två gånger, och lyckades rädda så gott som alla skal. Okej, insidan blev ju inte precis så vacker på dom alla:Men skit i det. Dom var ändå ätbara. Och skalen blev helt jees på utsidan:Sen fyllde jag på med fyllning (vispgrädde + chokladsås + vaniljakreemi). Slutresultatet:Borde ha använt en lite större tylla för grädden. Men annars är jag riktigt nöjd med utseendet! Lite väl mycket chokladsmak för mig, och lite på hårdare sidan är dom nog, men detta var ju bara första gången.

Nästa gång fyller jag på med lemoncurd, eller blåbärsmousse kanske. Smask.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Alltså jag dööör. Dina macaroons förföljer mig, och jag kan inte tänka på annat. Skulle jag inte vara så sjukt buisy det här veckoslutet så skulle jag definitivt baka en plåt eller två.
fua31.01.14 kl. 12:53
Jag rekommenderar varmt att testa! Jag trodde att själva bakandet skulle ta jääätte länge och vara jääättesvårt, men tji fick jag! Det enda som egentligen tar tid är att låta plåtarna stå i 30 min förrän dom åker i ugnen. Och fyllningen kan man ju göra en annan dag. Jag gjorde skalen en kväll och fyllningen nästa dag. Blir inte så stressigt och kladdigt i köket heller.
31.01.14 14:22
35-årig helsingforsare som bor i finskspråkiga delen av Syd-Österbotten med man och dotter. Tjafsar om ditt och datt, bl.a. barn, hemmet, träning och sockerberoende. Spännande!

Follow on Bloglovin


Du kan mejla mig på ostermyran ät gmail.com.

Bloggar jag läser: