Måla på tapet - erfarenheter?

Vårt nya hem har tapeter på väggarna. De flesta mönstren är helt okej, bara en zebramönstrad vägg (!) ska definitivt bort. Men vissa av de andra väggytorna är dock slitna och fläckiga (två vuxna och fyra barn i 88 kvadrat, det märks ju nog).

Hur skulle du göra, om du
a) är ensam remppare
b) ska måla iaf en vägg
c) har ca tre dagar på dig att fixa det som behövs fixas?

Skulle du
a) måla fondväggen direkt på tapeten (några år gammal)
b) ta bort fondväggens tapet och måla sen
c) Måla alla väggytor som kräver målning, direkt på tapeten
d) Ta bort alla tapeter som behövs (ca 8 olika väggytor då) och måla sen

Det som jag är orolig över är att ifall jag bara målar fondväggen (i Lilys rum) ser dom andra väggarna i rummet smutsiga ut sen. Men kommer det månne att bli en snöbollseffekt? Så att om jag målar alla väggarna i Lilys rum, kommer de andra rummen att se smutsiga ut..? Argh.

Ursprungligen tänkte jag att jag skiter blanka fan i alla andra väggar utom Den Horribla Zebraväggen. Men tydligen så blir jag alltid smittad av MVIH*-bacillen...

*Måla Väggar I Hast

16.04.2014 kl. 14:24

15. I'm reading this

Igenomgång av gamla inredningstidningar - så överraskande! 

15.04.2014 kl. 21:08

13 & 14. More of this + dirty

Gammal bild som funkar bra på bägge teman:


(Varför har jag krona på huvet? Ingen aning.)

Jag var alltså på bodypump, more of that! Och nu är jag smutsig, eftersom jag glömde att jag inte kan duscha hemma (fuktmätning IDAG, iiii!!). Hmm, parfym är ju menat precis för såna här tillfällen, eikö?

Om bodypumpen, jag har inte varit på lektion på jääättelänge. Härregud det märktes. Och kändes. Värst av allt var dock att jag fick nån slags pollen?-anfall mitt under passet. Jag fick inte luft! Började se små stjärnor i synfältet och var så på vippen att svimma. Men haldade det till slutet av biisin, satt mig ner och lät som en pipande åsna en stund. Men det gick om sen, tur nog. 
15.04.2014 kl. 09:14

12. On my left

Hilarious.
(P.S. Har nån annan ofta trubbel nuförtiden med upp-och-ned-vända bilder på servern? Så sjuuuukt störande.)
12.04.2014 kl. 21:59

11. 3 of a kindLilys nya sommarskor från HM, hela bunten 23 euro.


12.04.2014 kl. 21:48

Ett osammanhängande inlägg om negativitet

Varning. Här följer en långt och osammanhängade raseriutbrott i text. Men det måste ut.

Jag ser mig själv som en positiv, glad mänska, men jag tror att jag ibland verkar lite onödigt negativ eller kritisk. En orsak till det är nog att jag ofta säger min åsikt ganska rakt ut när det gäller t.ex. laddade frågor  - sånt som många tassar runt lite besvärat.

Jag är skitdålig på att tassa runt. Och visst, jag är kritisk. (Herregud, så kritisk jag är när det kommer till t.ex. inhemsk musik och film.) Ibland är jag också väldigt självkritisk, och dår slår negativiteten över och allt börjar smaka parka. Men, jag tycker att jag nu har blivit bättre på att vara snäll mot mig själv - jag påminner mig själv; vi alla gör ju misstag, vi alla tabbar ibland, ibland orkar man inte med allting. Jag jobbar igenom den där värsta lusten att skriva SKIIIIT på bloggen eller på FB eller att gnälla om det åt hubbyn.

Sen har man en dag som denna. En dag som dom där små pyttejävelheterna blandas ihop till en riktig svordomssoppa, varpå de bara blir för mycket.

Svordomssoppan började koka över redan vid lunchtid idag.

Jag VILL tänka positivt och VILL kämpa igenom krångliga saker, men asså satan så  jag blir förbannad då jag säger till om en sak om och om och om igen UNDER SAMMA DAG och messagen går liksom inte hem. Och den andra parten ler med huvet på sned och tror väl(?) sig vara svår på ett "sympatiskt" sätt. "Ojoj, ja, jag gjorde det igen. Voj nej ändå. Tihi."

Jag ler inte och sätter inte huvet på sned utan fantiserar istället om en pötkö dynamit att stoppa i munnen på den andra parten. 

Tyvärr(?) har jag ingen dynamit. Istället räknar jag till tre, samlar ihop mig för eftermiddagen och försöker hinna ikapp med allt det andra som får vänta medan jag hjälper den andra parten för femtielfte gången. Sen rusar jag iväg efter barnet från dagis och biter ihop käkarna, Mamma vaskavijöö idag, vi ska äta, jamen vaskavisenjöö, jag vet int, och sen kör  vi till butiken för det finns ingen mat hemma, och även om jag älskar den där skäggiga typen jag bor med så på en dag som denna är det otroligt enerverande att tänka att han hade ledigt igår och tammefan han köpte bara mjölk och ingen mat, och så står vi i butiken hungriga jag och Lily och bråkar över ett par lenkkare som hon inte behöver, och jag har lust att sätta ner allt och bara gå ut. Och sambon jobbar kvällsskift och vi kommer hem till et kaos och smutsig disk som står på diskbänken och kattsandlådan behövs putsas och potatisar skalas och jag vill, inte gråta, nej. Jag vill skrika. Jag vill stampa fötterna i golvet och sparka sönder nåt. 

Okej, jag gjorde det inte. Jag städade undan disken, skalade potatisen, lagade maten och satt mig ner till middag med en glad flicka som berömde svampsåsen. Det räddade mig.

Men ändå, ändå ville jag skriva ut den här frustrationen. För att vara ärlig, skulle jag vela göra mer än så. Jag skulle vilja hojta och stå och vifta med händerna och berätta exakt vad som fick bägaren att rinna över. Men så kan jag ju inte göra. Därför skriver jag. Men samtidigt funderar jag, är detta rätt ställe för min rant? Borde jag tygla mig bättre? Blir jag felförstådd, är jag en crybaby? Borde jag ge utlopp för min frustration på nåt annat sätt - sporta bort det, äta godis, gråta en skvätt, måla en tavla? Jag vet int.

Hur gör ni?

...Does this make ANY sense?
10.04.2014 kl. 23:35

10. My fave part of the day.

Favvostunden varierar enormt. Ibland är det morgonen (söndagar), ibland när jag lägger mig (måndagar). Idag var det stunden, när jag och knappen hade satt oss ner till middag, hon var glad (och gillade min champignonsås, who knew!) och jag var redan mätt och glad.(Den fina tröjan är SJK:s anhängartröja. SJK= Seinäjoen Jalkapallokerho. Äs jii koo, muita ei oo låter det hos oss.)
10.04.2014 kl. 23:31

9. Dark

Mörkt och ändå inte.

10.04.2014 kl. 09:34

8. Hobby.

Det var inte svårt att välja bland mina tusen (ehheh) hobbies. Ridning är det enda jag håller på med just nu i hobbyväg, vecka ut vecka in, no excuses.Jag (med pupuöron...long story-ish juttu) och Tellu. Bilden är suddig, men kanske glädjen ändå går att urskilja i mitt ansikte.
Några ord om hon jag sitter på. Tellu är en liten (mankhöjd 140 cm) raket, henne behöver man inte uppmana att galoppera. Ibland slänger hon med huvudet och bryr sig inte om skänklarna, men oftast är hon bara världens lustigaste lilla speedy gonzales till häst. Kramgo är hon också. När hon vill det.
08.04.2014 kl. 15:30

Skolbarnsrumsfunderingar och datahörnor

Jag var bara tvungen att skriva ut det där, skolbarnsrumsfunderingar. Nam vilket ord!
 

Jag antar att vi till hösten får flytta in ett eget skrivbord åt Lily där hon kan göra läxor. Men då undrar jag, borde vi ändå hålla det låga bordet och barnstolarna, som hon nu har? Lily är rätt kort för sin ålder, så hon ryms ännu helt bra att sitta på en sån där Ikea-barnstol. Dessutom älskar hon att leka t.ex. dagis så, att alla barnen (dockorna) sitter vid det låga bordet. Men i hennes rum blir det nog trångt i så fall... äh. Har nån annan liknande funderingar på g?

En tanke - oppisäng med skrivbord under? Har nån prövat på det?

Och sen, murheenkryyni nr. två. Sambons datahörna.
Min sambo är en gamer. Han har sin PC med dittan och dattan optimerat för spelandet. Han följer med de nyaste spelen via Youtube, han läser Pelit och Pelaaja varje månad, han beställer sina spel i förväg så att han har dom genast. Ni fattar galoppen. Han spelar, mycket. Och det är okej för mig. Men. Just nu har vi både teve + soffhörna och hans datahörna i vardagsrummet. Jag diggar det, för det mesta – på kvällen sitter han ofta vid datorn och jag sitt... okej, ligger på soffan vid teven, och så snackar vi till varandra på måfå. Det är mysigt att vara i samma rum även om vi gör våra egna grejer. Men ibland, ibland blir det för mycket. Då när han spelar online-spel. Då har han sina hörlurar på och pratar med sina spelkompisar. Jag blir ibland absolut galen på oljudet, eftersom han pratar så högt att jag har svårt att koncentrera mig på teven, saati sitten om jag har nån kompis på besök. Vi har kök och vardagsrum i ett, så man kan inte exakt fly situationen nån annan stans heller.

Nu OM vi flyttar (om:et borde försvinna den här veckan, yay!), kommer vi att ha ett större vardagsrum, men situationen är basically den samma, köket är halvöppet mot vardagsrummet. I det nya hemmet är vardagsrummet dock större till ytan, men jag undrar, vet nån en bra flyttbar lösning för en PC? För då kunde vi ha hans datahörna i vardagsrummet MEN har alternativet att flytta datorn till gästrummet då när han spelar online. Any ideas?

P.S. Fua, flytta hitåt! Jag tror jag skulle anlita dig till vårt inredningsproffs i ett nafs.
08.04.2014 kl. 10:25

6 + 7: A taste of spring + Where I'd rather be

Tar gårdagen och idag i samma bild. Cyklingsträningarna igår hade total vårfiilis över sig, och jag skulle så mycket hellre vara ute i en solig park just nu än på ett dammigt kontor.L har varit lite skraj för att cykla utan att båda stödhjulen tar i marken. Vi tabbade där, eftersom den första cykeln vi köpte var av en så töntig modell att stödhjulen inte alls gick att justera ovanför marknivå. Ergo, L fick inte alls känsla för balans med den cykeln. I höstas bytte vi till en större cykel, och L tyckte helt tydligt att det var obehagligt då cykeln lutade åt nåndera hållet. Hon ville inte alls cykla under hösten/vintern, inte alls. Men nu på våren ville hon försöka igen. Och nu hiffade hon grejen direkt. Och, vilket kan svagt urskiljas på bilden, kan hon redan cykla utan att stödhjulen tar i marken. Ännu ska vi öva på att svänga med stödhjulen på, men jag tror nog att på sommaren har vi redan en cyklist utan stödhjul. Oj, hon var så mäkta glad över att hon lärt sig. "Titta mamma, TITTA JA KANNN!!" ylade hon så att folk svängde sig om för att se vad som hände. Och jag log så att mungiporna var sjuka, för ja, hur underbart är det inte att se sin unge vara stolt över sig själv?
07.04.2014 kl. 15:21

5. Not mine

Jag medger. Jag tänkte glömma.

05.04.2014 kl. 23:04

Inredningsiver

Jag är sååå inspad att inreda. Vilket i sig inte är så konstigt, då vi är två fuktmätningar ifrån flytten. OM OM OM nu allt går som det ska, får vi nycklarna före påsken, jessss! Men argh så det är så svåååårt att vänta på det gröna ljuset! Samtidigt funderar jag frenetiskt över hur vi ska inreda det nya hemmet. Det är byggt 2007, så nån sån där old school-fiilis finns där ju inte. Men jag vill inte att det ska bli tråkigt. Dessvärre kommer vi att ha ungerfär noll euro att satsa på inredningen i detta skede. Hade så önskat att vi kunde köpa en ny soffa, men tyvärr ser det nog lite överutopistiskt ut. Tänkte köpa ett nytt överkast från ellos (som har de enda fiffiga överkasten för icke-IKEA-soffor), men dom har blivit helt svindyra. Suck!
05.04.2014 kl. 18:43

4. Good together

Kliché, men kanske ingen förklaring behövs. Ful bakgrund, två töntar, otroligt skräp bildkvalitet, otroligt desperat selfie. Men bra tillsammans. Det är vi det.04.04.2014 kl. 22:15

3. Shapes

03.04.2014 kl. 11:56
35-årig helsingforsare som bor i finskspråkiga delen av Syd-Österbotten med man och dotter. Tjafsar om ditt och datt, bl.a. barn, hemmet, träning och sockerberoende. Spännande!

Follow on Bloglovin


Du kan mejla mig på ostermyran ät gmail.com.

Bloggar jag läser: