Inredningsfrågor som Google / Pinterest inte svarar på

- allmän inredningsinspiration för nya lägenheter under 100 kvm (som inte har breda fönsterbräden, megastora rum eller trägolv)

- kloka lösningar till klädförvaring för kids som själva väljer/viker in sina kläder, men som har en räckhöjd på endast 125 cm och ett rätt så litet rum. Alltså HUR ska man få t-skjortor, långärmade, byxor, leggings, klänningar, kjolar, strumpisar, pyjamasar, undisar och strumpor att rymmas i en byrå?! Don't get me started om utekläder, sportutstyrsel etc. Höga skåp är helt ur rumpan.

- fiffiga lösningar för sjuåring och skrivbord. Funderar på att skaffa ett litet kvadratiskt (mat)bord till barnrummet och heiva skrivbordet (ni vet, avlångt, lådor på ena sidan, öppen hylla på andra), eftersom barnet alltid gör läxor etc. vid köksbordet och skrivbordet står och samlar damm och en massa udda grejer. Men vill gärna att fröken har ett bord i sitt rum för pyssel etc. Det simpla vore att skaffa ett par vanliga stolar till vanligt bord. Fröken är dock rätt kort (115 cm), så vad vore en ergonomisk och ekonomisk lösning? Ett bord kostar ju inte mycket (Hej IKEA), men att skaffa högre stol(ar) kan bli lite onödigt dyrt, och visst växer ju barnet sen. Ääähhh.
 

22.09.2014 kl. 15:04

Suburbia - loving it!

För ca 6,5 år sedan åkte jag och hubbyn till en hans kompis och hälsa på. Kompisen bodde då i området där vi nu bor. Och jag minns hur jag (höggravid) tänkte, hu FAN vad det här området är tråkigt,, vem i hela fridens dal vi bo här? En massa nybygge och inget annat, inget liv!

Nå, nu har ju platsen ändrats ganska dramatiskt. Livet har flyttat in iom att nästan ALLA i området har barn. (Nu finns där dessutom en närbutik med posttjänster och Otto-automat.)

Och vet ni. Jag älskar vårt nya hem. Hela veckoslutet var jag och Lily ute på gården. Hon rände runt med grannarnas ungar (Aaro, Siiri, Ella, Viljami, fråga inte vad föräldrarna heter), jag målade vårt nya begagnade köksbord på terassen, tvättade kläder och skruvade ihop ett gammalt skåp (argh!) och en ny gästsäng* (argh argh!). Men trots att det fanns stunder som skulle ha krävt en iskall sider eller fem (tappa INTE ett skruvmejselbett under en hög terass!) så var jag, ja, helt enkelt lycklig. Och så har jag inte känt mig i ett hem, på grund av ett hem, på jättelänge.

I love suburbia, who knew?

P.S. Ska förresten försöka ta lite bilder att stoppa hit, bloggen ser ju dööötråkig ut.


*JYSKs möbelpaket innehåller alltid för få exemplar av nån skruvsort och för många av en annan. Man undrar, tänker dom kanske att det är annars helt för kul och enkelt att skruva ihop deras grejer..?
19.05.2014 kl. 10:31

Lycka i kaos

Jag är sååå stolt.
Under ett år före flytten levde vi mer eller mindre i ett kaos i det gamla hemmet. Vi städade naturligtvis (SOM vi städade i sex månader, särskilt varje söndag pre-visning), men allt som fanns i skåpen var huller om buller. Orkade liksom inte bry mig om en målfärgspyts hengailee tillsammans med sytillbehör och väskor och flip-flops. Allt in bara, och det som inte ryms, det stuvas i IKEA-kassar i källaren (eller bilen). Ljuvligt. Men jag ba tänkte, "det här är inte vårt hem länge till, ingen idé att ordna upp allt".

Okej, nu när vi flyttade så bet det här ju sig i reven big time. Fick inte bara plocka upp saker ur lådor och säckar utan också fundera om vad som hör ihop med vad. Hela veckoslutet har jag lagt in saker i skåp, tagit ut saker ur skåp, omplacerat, bytt om korgar, flyttat grejer från en hylla till en annan. Grubblat. Tagit en öl klockan ett på natten emedan jag stirrat på halvtomma hyllor i ett skåp och funderat.

Insikt igen: det går låååångsamt att ordna alla saker helt på nytt. Men attan också att det känns härligt att VETA var allt finns. Aaaaaahhhhh.

(Okej, lite har jag ännu kvar. Men ändå.)
05.05.2014 kl. 09:33

Insikt från igår kväll

För. Mycket. Kläder. Det har jag. Vågar knappt öppna en enda sopsäck till, för risken är stor att säcken innehåller - tada - mina kläder som ropar i kör, "Jamen vi ska också rymmas in i skåpet!"
 
30.04.2014 kl. 10:20

Hänt sen senast

Torsdag: målade väggar till 4.30 på morgonen. Sov några timmar. Steg upp och inledde flyttdagen. Packade och roudade och agerade pizzalähetti och roudade igen tills klockan var nio. Åkte ännu till svärmor fram och tillbaks. Satt mig ner i soffan i nya hemmet bland femton sopsäckar kl 23 på kvällen.

Fredag: stack till jobbet kl 9. Försökte frenetiskt fundera och planera ut dagen och det inkommande veckoslutet så att jag skulle få så mycket som möjligt i ordning hemma, då hubbyn har jobbveckoslut.

Fredag kl. 10.30: blev överraskad på jobbet av syrran och några kompisar. Möhippa-dags! Hjääälp.

Fredag - söndag: På Stokis-kryssning. Otrolig feelis, otroligt väder, otroligt sällskap. Så himla mycket skratt!

Söndag kl 18. Tåget från stadi anländer till Seinäjoki. Åker hem. Sopsäckar. Lådor. Kläder. Kaos kaos kaos. Andas andas andas.

Måndag på jobbet: En verkligen skit retur till vardagen. Har inte ord att beskriva det. But it ain't good.

Jag är helt slut. Over and out.

 

28.04.2014 kl. 11:00

Remppabloggen: paniken sätter in

Under påsken flyttade vi säkert 14 personbilslass saker till det nya hemmet. Samtidigt målade jag Lilys väggar färdigt. Och det blev sen så, att förutom zebraväggen målade jag direkt på tapeten. Det gick hur bra som helst!

...eller gick och gick. Går. Jag har nämligen halva tamburen och köket och vardagsrummet halvmålat. Jag var tvungen att ge upp igår, eh idag, klockan ett på natten.

Och vi flyttar imorgon.

Och jag har inte packat allt som ska packas.

Och alla sakerna i nya hemmet ligger i stora högar p.g.a. målandet.

Nervsammanbrott.

Men satan jag SKA ha det färdigmålat tills imorgon.
 

23.04.2014 kl. 09:11

I heart clasu 4-eva

Såja. Jag borde ha varit klok redan på torsdagen. Jag var klok på lördagen istället. Var till clasu och skaffade cotechs tapetborttagare. En räddare, hörni. Putsade fyra kvadrat vägg på 1,5 timmar. På samma tid hann jag och en kompis med mindre än en kvadrat igår. Nu ser väggen ut såhär:

 

 

 

 

   

 

Jag sku så ta en kalja nu. Men ack och ve, bilen står på gården... PS Detta mobilbloggande. På RIKTIGT. 

19.04.2014 kl. 17:46

Dis is shit man

Och så sa remppaljuset upp kontraktet. I'm enjoying this even more now.
18.04.2014 kl. 20:50

Remppabloggen: Zebraväggen

Naturligtvis gick det inte som på Strömsö.

Mitt mål igår var att jag skulle få ner tapeten från en vägg. Denna zebravägg skulle flås:


Zebran kom ner med fart. Men vad jag inte anade var att zebraväggen gömde en hemlighet.Vinröd tapet. Limmad(?) på gipsvägg. Den röda biten lossnar nog, men undre skiktet... Not so. Att få bort det undre lagret blev just så förjävligt som det ser ut. Vid midnatt gav jag upp. Nu ska vi packa saker här hemma istället, och imorgon kan det mycket väl hända att jag sticker till clasu efter den där magiska tapetborttagarmanicken.

Iofs så kom jag på att jag ju har en ångputsare...
18.04.2014 kl. 10:15

17. What I've learned

Good things come to those who wait. At least sometimes.Nya hemnycklarna.
17.04.2014 kl. 11:02

Måla på tapet - erfarenheter?

Vårt nya hem har tapeter på väggarna. De flesta mönstren är helt okej, bara en zebramönstrad vägg (!) ska definitivt bort. Men vissa av de andra väggytorna är dock slitna och fläckiga (två vuxna och fyra barn i 88 kvadrat, det märks ju nog).

Hur skulle du göra, om du
a) är ensam remppare
b) ska måla iaf en vägg
c) har ca tre dagar på dig att fixa det som behövs fixas?

Skulle du
a) måla fondväggen direkt på tapeten (några år gammal)
b) ta bort fondväggens tapet och måla sen
c) Måla alla väggytor som kräver målning, direkt på tapeten
d) Ta bort alla tapeter som behövs (ca 8 olika väggytor då) och måla sen

Det som jag är orolig över är att ifall jag bara målar fondväggen (i Lilys rum) ser dom andra väggarna i rummet smutsiga ut sen. Men kommer det månne att bli en snöbollseffekt? Så att om jag målar alla väggarna i Lilys rum, kommer de andra rummen att se smutsiga ut..? Argh.

Ursprungligen tänkte jag att jag skiter blanka fan i alla andra väggar utom Den Horribla Zebraväggen. Men tydligen så blir jag alltid smittad av MVIH*-bacillen...

*Måla Väggar I Hast

16.04.2014 kl. 14:24

Skolbarnsrumsfunderingar och datahörnor

Jag var bara tvungen att skriva ut det där, skolbarnsrumsfunderingar. Nam vilket ord!
 

Jag antar att vi till hösten får flytta in ett eget skrivbord åt Lily där hon kan göra läxor. Men då undrar jag, borde vi ändå hålla det låga bordet och barnstolarna, som hon nu har? Lily är rätt kort för sin ålder, så hon ryms ännu helt bra att sitta på en sån där Ikea-barnstol. Dessutom älskar hon att leka t.ex. dagis så, att alla barnen (dockorna) sitter vid det låga bordet. Men i hennes rum blir det nog trångt i så fall... äh. Har nån annan liknande funderingar på g?

En tanke - oppisäng med skrivbord under? Har nån prövat på det?

Och sen, murheenkryyni nr. två. Sambons datahörna.
Min sambo är en gamer. Han har sin PC med dittan och dattan optimerat för spelandet. Han följer med de nyaste spelen via Youtube, han läser Pelit och Pelaaja varje månad, han beställer sina spel i förväg så att han har dom genast. Ni fattar galoppen. Han spelar, mycket. Och det är okej för mig. Men. Just nu har vi både teve + soffhörna och hans datahörna i vardagsrummet. Jag diggar det, för det mesta – på kvällen sitter han ofta vid datorn och jag sitt... okej, ligger på soffan vid teven, och så snackar vi till varandra på måfå. Det är mysigt att vara i samma rum även om vi gör våra egna grejer. Men ibland, ibland blir det för mycket. Då när han spelar online-spel. Då har han sina hörlurar på och pratar med sina spelkompisar. Jag blir ibland absolut galen på oljudet, eftersom han pratar så högt att jag har svårt att koncentrera mig på teven, saati sitten om jag har nån kompis på besök. Vi har kök och vardagsrum i ett, så man kan inte exakt fly situationen nån annan stans heller.

Nu OM vi flyttar (om:et borde försvinna den här veckan, yay!), kommer vi att ha ett större vardagsrum, men situationen är basically den samma, köket är halvöppet mot vardagsrummet. I det nya hemmet är vardagsrummet dock större till ytan, men jag undrar, vet nån en bra flyttbar lösning för en PC? För då kunde vi ha hans datahörna i vardagsrummet MEN har alternativet att flytta datorn till gästrummet då när han spelar online. Any ideas?

P.S. Fua, flytta hitåt! Jag tror jag skulle anlita dig till vårt inredningsproffs i ett nafs.
08.04.2014 kl. 10:25

I april

I april kommer allt detta förhoppningsvis att hända:

- jag fyller år

- vi har inte en enda bostadsvisning

- vi skriver under en massa papper och blir en aning mer fattiga

- vi ger bort våra hemnycklar och får nya hemnycklar

- vi packar lådor och stressar

- vi är enormt lyckliga, tror jag

Som ni kanske gissar, har vi accepterat ett bud på vår lägenhet. Huisig, huisig lättnad. Eller inte heeelt huisig, ännu.

April är en mysig månad annars också. Jag tänkte försöka mig på en fotoutmaning, får se hur det går. Kanske du också vill försöka?

 

30.03.2014 kl. 11:46
35-årig helsingforsare som bor i finskspråkiga delen av Syd-Österbotten med man och dotter. Tjafsar om ditt och datt, bl.a. barn, hemmet, träning och sockerberoende. Spännande!

Follow on Bloglovin


Du kan mejla mig på ostermyran ät gmail.com.

Bloggar jag läser: