4. Good together

Kliché, men kanske ingen förklaring behövs. Ful bakgrund, två töntar, otroligt skräp bildkvalitet, otroligt desperat selfie. Men bra tillsammans. Det är vi det.



04.04.2014 kl. 22:15

Masterchef Östermyra

Den här veckan har varit mer eller mindre hektisk, med långa arbetsskift för hubbyn. Jag har agerat dagisansvarig, kvällsansvarig och middagsansvarig (och bakningsansvarig). Nerverna är tyvärr ännu på spänn och jag har några gånger haft lust att sätta mig i ett hörn och gråta (och röka en cigg, ja fan det skulle ha suttit bra), men som Pink sjunger, but just because it hurts doesn't mean you're gonna die, you've gotta get up and try and try and try.

Så jag har fokuserat på matlagning och bakning den här veckan. Jag diggar Masterchef Australia (och endast Australia), och för att piffa upp våra tråååååkiga middagsrätter har jag gjort lite masterchefregler åt mig. Jag rekommenderar det varmt! Idag gjorde jag "mystery box challenge" och tog fram olika ingredienser sådär på måfå. Det blev brysselkål, zucchini, pesto, knackkorvar och kronärtskocka på burk. Mål: fixa middag på 30 minuter.

Ta - dah!




Jag huijade lite och tog riven ost ur kylskåpet efteråt. Men asså gott var det! Gjorde dessutom en 'extra' rätt, Lily fick spagetti och knackisar med färska grönsaker istället.

Nu ska det blir Masterchef dessert challenge. Jag och Lily ska snabbt rafsa ihop nåt gott av mascarpone. Hmm, jättesvårt...

06.03.2014 kl. 18:01

Citronkladdkaka is all you need.

Åhhh. Vet ni känslan, när man semiplötsligt blir alldeles vanvettigt irriterad på allt? I stil med värsta humörsvängningen under graviditeten.

Idag blev en sån dag. Små irriterande grejer började hopa sig, och väl vid femsnåret var jag redan i värsta sparka stenar-fiilisen. Var ändå snäll hemma med mina bästaste, tänkte att jag kan prata strunt med V sen när fröken har lagt sig. Liksom vad som helst för höpöhöpö för att bli av med irritationen och glömma struntsakerna. Men så var herrn så trött att han gick och lade sig vid halv nio. Halv nio! Åhhh. Det i kombination med tiltande nätförbindelse samtidigt som läppären bestämmer sig för att uppdatera allt uppdaterbart på en gång, då - då - behöver man citronkladdkaka.

Som det syns åt jag nästan hälften. Det hjälpte mot humöret.


Observera reklam för Ikeas biffkniv (väldigt bra btw), som var det närmaste vassa jag kunde hitta för att skära kladdet. Lite väl kladdig var bottnen på kakan, men det positiva är att jag nu vet ungefär hur den nya ugnen gräddar.

Tack och gonatt, kram sockermonstret

P.S. Receptet för kladdkakan är från Pickipicki, länk till bloggen finns här till höger.

P.P.S. Kladdkakan ska ha florsocker på, men hinner man med sånt när man är sur och butter och inåtvänd? Svar: Nej.
12.02.2014 kl. 00:09

Macarons, del tre

Macarons-sagans tredje och sista del, varsågoda.

Det här var alltså mitt första försök nånsin på de här härligheterna. Jag körde med det här receptet av Kinuskikissa och dubbelkollade från det här receptet. Eftersom jag inte hade ljusröd pastafärg, valde jag att smaksätta/färglägga mina skal med lite kakaopulver. Det blev ca 30 macarons (=60 halvor = två plåtar) av satsen.

Ingredienser:

3 äggvitor
1 nypa salt
3 msk socker

3,5 dl florsocker
150 g mandelmjöl (mantelijauhe)
ca 1 msk kakaopulver

Sen gjorde jag egentligen exakt som Kinuskikissa förklarade. Jag silade inte sockret och mjölet, tycker att konsistensen blev helt okej ändå. Jag tror också att det skulle ha räckt med 125g mandelmjöl.

I recepten står det att man, efter att ha låtit skalen stå i ca 30 minuter, ska grädda dem i 10-15 minuter i 125 - 150 grader. Nåh, här gick det ju inte som i Strömsö för mig då ugnen pajade, men summa summarum så tror jag det svåraste med macarons är att veta hur ugnen fungerar. Mina var alltså i ugnen i 150 grader typ i 30 minuter extra, varav sista 20 minutrarna på lägsta nivån.

Tips: tar du ut dina macarons så att innehållet ännu är rått och fastnar på plåten, släng in dom igen, på lägsta nivån. Jag gjorde det två gånger, och lyckades rädda så gott som alla skal. Okej, insidan blev ju inte precis så vacker på dom alla:



Men skit i det. Dom var ändå ätbara. Och skalen blev helt jees på utsidan:



Sen fyllde jag på med fyllning (vispgrädde + chokladsås + vaniljakreemi). Slutresultatet:



Borde ha använt en lite större tylla för grädden. Men annars är jag riktigt nöjd med utseendet! Lite väl mycket chokladsmak för mig, och lite på hårdare sidan är dom nog, men detta var ju bara första gången.

Nästa gång fyller jag på med lemoncurd, eller blåbärsmousse kanske. Smask.

30.01.2014 kl. 21:29

Macarons - ett hot.

Macaronsen var såpass hotfulla, att vår ugn inte längre går att stänga helt. Givetvis blev macaronsen dessutom råa inuti.

Jahas, och så får man börja shoppa efter en ugn. Tur att vi har en massa extra cäsh som bara sitter och skräpar. HAHAHA.

30 minuter senare EDIT: Who gets the last laugh? Mmmmeeeee! HA! Stekte dom jävlarna i den halvöppna ugnen i 30 minuter extra - nu är dom i alla fall inte råa, utan goda!

Och ugnen gick att stänga! Dock tror jag att vi ändå är tvugna att köpa en ny.

29.01.2014 kl. 23:16

Macarons - hot eller möjlighet?

Det ska testas nu, det.

Varför får jag dessa infall att baka klockan halv tio på kvällen?
29.01.2014 kl. 21:32

Bloggen tipsar

Drick aldrig, aldrig, aldrig smoothie gjord på pulver.

Jag fick en fribare från butiken här nån vecka sen, ett dietmärke bjöd på en sample av deras smoothiepulver. Påsen blev liggande på köksdisken, ovetandes om dess innehåll var på väg i roskisen eller magen. Så såg jag den där idag och tänkte, tja, den är väl likt proteinpulver till konsistens och smak. Helt okej, alltså.

Det var den inte. Lika smakligt som våta sågspån, samma konsistens. Att faktiskt svälja skiten var rent ut sagt tortyr.

Smoothie på pulver. Don't do it, kids.
07.06.2013 kl. 14:49

Ljusröd cement

Jag äter ca 2 kilo ljusröd cement till kvällsmat:

 

Nå jåå jåå. Det är gröt och kvarg och lingon. Men två kilo torde vara en ganska akkurat mängd.

22.04.2013 kl. 21:16

In case of emergency

Jag väljer helst 'riktig' näring alla gånger, men ibland kommer sötsuget med mycket kort varsel, eller snarare sakta smygande men säkert. Då brukar jag ibland dra en sån här:



Allevos eller Naturdiets smoothies/shake. De är ju inga delikatesser* direkt, men jag har märkt att de hjälper rätt så bra mot akut sockerbehov. De innehåller ju nog socker, men hellre en burk 'smoothie' än en hel karkkipåse. Så innehåller dom ju dessutom en massa olika tillsatta vitaminer o skit. Så för en sugarnut som jag kan en sån här rädda från karkkiöverdos.



*choco fudge shake smakar översöt kakao, ska drickas endast kall för annors smakar den verkligen apsvett.
 

19.04.2013 kl. 13:34

Åtta veckor kvar

...tills vi åker till Spanien för två veckor. Wohoo!

...Åtta veckor kvar att bli av med sisådär fyra kilo muffin top/thunder thighs. Shit.

Situationen blev ju inte precis bättre av att jag strök med influensavågen i torsdags. Äta hälsosamt-principen rök i väggen, så under tre dagar har jag ätit: 1 chokladägg, 2 påsar godis, 1/3 påse hot rod, 1 liter jaffa, 1 tallrik spaghetti bolognese, lite hemlagad laxsallad, lite gurka och ca 3 liter te/varm saft. Ajo, och en banan. Ouch.

07.04.2013 kl. 09:54

What's this?!

Då några veckor sen satt jag stopp för nästan dagligt godis-snaskande (nogmässät, som Catten slående uttryckte det). Jag får unna mig en herkkupäivä i veckan. Nå, denna veckan blev det idag, eftersom jag redan åt pizza OCH efterrätt dessutom. Så jag tänkte, whattahell, jag trycker i mig allt idag och håller paus tills nästa veckas veckoslut. Så jag köpte en påse godis, men wat dö fuck:

SER NI? Det finns godis kvar i påsen!! Jag har INTE LUST på mer! Vad har hänt?

Nolo att medge, men det gör mig faktiskt lite lessen - nu blir min nassepäivä lite ofullbordad, känns det som.

03.04.2013 kl. 22:24

Hon försöker

Hej.

För några veckor sedan bestämde jag mig för tycka om mig själv lite mer. Och sköta om mig själv lite bättre. Så. Nu har jag jumppat. Och lagt mig tidigare.

Och gjort ansiktsmask.


Och ätit kvällsmums (gröt, turkisk yoghurt, banan, blåbär, lingon, kanel).



Imorgon fyller jag trettifyra. Jag hoppas det blir en bra ålder.

02.04.2013 kl. 22:48
35-årig helsingforsare som bor i finskspråkiga delen av Syd-Österbotten med man och dotter. Tjafsar om ditt och datt, bl.a. barn, hemmet, träning och sockerberoende. Spännande!

Follow on Bloglovin


Du kan mejla mig på ostermyran ät gmail.com.

Bloggar jag läser: